Of we het willen of niet: we worden allemaal elke dag een tikkeltje ouder. En dit voelen we, de één al wat meer dan de andere. Maar wat betekent “ouder worden” voor mensen met een verstandelijke beperking? Hoe ervaren zij de veranderingen in hun lichaam en geest? De ouderdomsziekte van deze eeuw is dementie. Dementie raakt de kern van het mens zijn. Hoe gaan we hiermee om in Cirkant?

IN CIJFERS
Eerst de cijfers: in Cirkant zijn 30 % van de cliënten ouder dan 50 jaar. We weten dat de hersenen van mensen met een verstandelijke beperking sneller achteruitgaan dan bij anderen. Het is ook gekend dat bij mensen met het syndroom van Down de kans op dementie hoger ligt. Vanaf ongeveer 40 jaar moeten we waakzaam zijn voor de eerste signalen. Deze eerste signalen zijn bijvoorbeeld het moeilijker lukken van bepaalde routineuze handelingen (bv. kleren aandoen) of de weg naar hun kamer niet meer vinden. Ook stemmingswisselingen, meer in zichzelf keren, afname van interesse in de buitenwereld, toename van moeilijk gedrag … kunnen meer op de voorgrond komen.

dementie frontTIJD OM AAN TE PASSEN
Deze veranderingen vragen een aangepaste begeleidingsstijl. Om antwoord te bieden op vragen van een aantal van onze begeleiders, werd in januari een vormingsdag “dementie bij mensen met een verstandelijke beperking” georganiseerd door VZW Anker, een kenniscentrum. Een lesgever nam ons mee in deze andere wereld: met allerhande tips over hoe je signalen van dementie herkent en hoe je gepast kan reageren bij iemand die de greep op de realiteit verliest. Samen met de expertise van de begeleiders van Turkoois, de leefgroep die binnen Cirkant focust op personen met een beperking en dementie, ging men dieper in op specifieke aandachtspunten.

WAT HEBBEN WE GELEERD?
Thema’s die aan bod kwamen zijn het aandacht hebben voor basaal werken, lichaamsgericht werken, de nabijheid met vertrouwde figuren, aangepaste voeding, veel structuur, voldoende rust, een veilige omgeving … Dit zijn ook thema’s die dagelijks verweven zitten in onze zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Hun noden liggen immers niet zo veraf van de noden van iemand met dementie. Dit alles bracht ons vooral bevestiging: omgaan met mensen met dementie vraagt, naast kennis, vooral een goede basishouding van elke begeleider met ruimte om te vertragen, goed te kijken, te verbinden en samen te genieten van kleine dingen.

>> Voor meer info kunt u steeds contact opnemen met onze orthoagogen  via info@cirkant.broedersvanliefde.be of op 050 20 90 32.
>> VZW Anker – www.ankerconsult.be.

TIPS | omgaan met dementie

  • TIJD | Neem de tijd om de aandacht van de persoon vast te krijgen: ga voor hem staan, raak eventueel zachtjes aan, vertraag, probeer oogcontact te maken,…
  • COMMUNICATIE | Praat langzaam en ondersteun je communicatie met gebaren of voorwerpen.
  • HULPMIDDELEN | Maak gebruik van allerhande hulpmiddelen (antislipbord, aangepaste beker …) om zo de persoon zo lang mogelijk zelfstandig te laten eten.
  • PRIKKELING | Besteed aandacht aan de prikkelende omgeving: kan de persoon deze nog goed verwerken of wordt hij overspoeld?
  • AANPASSEN | Moeilijk gedrag is een signaal dat wij de omgeving en onze zorg verder moeten aanpassen. (zie ook ons dossier: “Moeilijk gaat ook.”)

>> Dit zijn uiteraard slecht een aantal tips. Wenst u meer te weten te komen over omgaan met personen met een beperking en dementie? Contacteer zeker onze orthoagogen.