Weeskinderen en bejaarden

Historiek1

In 1864 komen de Zusters van Liefde van Kortemark naar Aartrijke om de zorg op te nemen voor weeskinderen en bejaarden in de Engelbewaarder.

Verpleging voor kinderen

Historiek2

In ’52 wordt de voorziening erkend voor de “verpleging voor 100 kinderen met een verstandelijke handicap”. Tussen de jaren ’50 en ’80 groeit en wijzigt die erkenning voortdurend. Zo komt er in ’67 een school voor buitengewoon lager onderwijs. Van ’71 tot ’78 is er ook BUSO voor meisjes. In ’71 wordt er een revalidatiecentrum opgericht.

Uitbreiding volwassenen

Historiek4

In 1976 breidt de doelgroep uit tot volwassenen. De internaatszorg voor volwassenen wordt in 1988 aangevuld met een erkenning voor een dagcentrum voor 10 deelnemers.

Vertrek minderjarigen

Historiek3

In 1993 neemt VOC De Rozenkrans de school “Zonnehart” over en in 1996 wijzigt ook het semi-internaat van bestuur en wordt het VOC Rozenweelde.

Nursingtehuis

Historiek5

Sinds 1996 biedt vzw Engelbewaarder enkel nog zorg en begeleiding voor volwassenen met een verstandelijke beperking. De voorziening bestaat uit: • Een nursingtehuis voor 120 volwassenen met een ernstig of diep mentale, al dan niet meervoudige beperking. • Een dagcentrum voor 10 volwassenen met een matig, ernstig of diep mentale, al dan niet meervoudige beperking.

Renovatie

Historiek6

In 2001 werd er gestart met de eerste fase van het renovatieproject. Het masterplan omvat de bouw van 4 nieuwe huizen (telkens dertig cliënten) en de renovatie van het centrale gebouw, waar ook de ondersteunende diensten gehuisvest zijn. Sedert 2010 wonen reeds 90 cliënten in de nieuwbouw.

Overname

Historiek7

Eind 2010 werd de voorziening door de congregatie van de Zusters van Liefde overgedragen naar het Provincialaat der Broeders van Liefde. Vanaf 2014 worden de activiteiten van vzw Engelbewaarder, als juridische entiteit, volledig overgenomen door vzw Provincialaat der Broeders van Liefde.

OC Engelbewaarder wordt…

Historiek8

OC Engelbewaarder werd op 12 januari 2016 omgedoopt tot OC Cirkant.