Deze week staat de ‘diëtist’ in de kijker in gans Vlaanderen. Dit jaar koos de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten ‘HAP’- klaar advies of Huisgemaakt, Aangepast & Persoonlijk advies, als thema van deze week van de diëtist. De diëtist luistert en geeft advies op maat, aangepast aan de behoefte van de zorgvrager. Laat dat nu eens net de zaken zijn waar onze diëtist Eline Caen, al jaar en dag werk van maakt bij OC Cirkant.
“Wij streven naar een volwaardige, smaakvolle en veilige voeding, op maat van de cliënt. Een volwaardige voeding voldoet aan de voedingsbehoefte van de cliënt. Dit wil zeggen dat de voeding de eiwitten, koolhydraten, vetten, maar ook de vitaminen en mineralen bevat, die de cliënt nodig heeft. Maar dat wil niet zeggen dat het niet smaakvol kan!” aldus diëtist Eline.
“De voedingstoestand van de cliënten wordt regelmatig gescreend. Soms wordt bijvoeding als ondersteuning ingeschakeld. Ik ben er echter van overtuigd dat smaakvol eten bijdraagt tot het welzijn, het geluk en de gezondheid van onze bewoners. Alle cliënten in een zorginstelling moeten kunnen genieten van hun maaltijd. Leefgroepen geven dan ook feedback in verband met wat wel of niet in de smaak valt bij de cliënt. Er is regelmatig overleg tussen de leefgroepbegeleiders en ik, als diëtist. Iedere cliënt heeft zijn eigen voedingsfiche waarbij rekening wordt gehouden met zijn of haar voedingsbehoefte en voorkeur aan smaken.” vertelt Eline verder.
“Ik werk uiteraard ook nauw samen met de logopedist en het keukenteam. De logopedist kijkt of de maaltijd veilig verloopt. Indien nodig wordt de textuur en/of de consistentie van de warme maaltijd in de keuken aangepast, om slikincidenten te vermijden. Ook bij die geblixte voeding zetten wij in op smaak. Alle voeding wordt in de keuken geproefd en indien nodig bijgekruid. Samen met het keukenteam gaan we op zoek naar de meest smaakvolle bereiding.
Dagelijks worden 135 verse middagmalen bereid voor onze cliënten. Omdat de cliënten hier wonen, worden geen strenge diëten voorgeschreven. Zo blijft een bewoner die frietjes kan eten, gewoon frietjes eten. Als versnapering krijgen onze cliënten driemaal per week fruit, tweemaal per week een melkproduct (pudding, flan, chocolademousse, …), eenmaal per week een koek en elke zondag een gebakje. Ja, ze worden verwend hoor.” Lacht Eline nog.
Je hoort het! Diëtist Eline & het keukenteam zorgen er voor dat onze cliënten elke dag kunnen genieten van een heerlijke maaltijd die huisgemaakt, aangepast & persoonlijk is. HAP-klaar dus :-).
Wil je hierover meer weten? Laat ons gerust iets weten via info.occirkant@fracarita.org.