Onze logopediste Mieke Lermytte stond onlangs met een artikel rond slikken in Dichtbijmagazine van de Broeders van Liefde. Hier kunt u het nog even nalezen.
“Voor de meeste mensen is eten de normaalste zaak ter wereld. We stoppen vaak onbewust dingen in onze mond. Toch zijn eten en drinken lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Heel wat mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking hebben problemen met kauwen en slikken. De behandeling en prognose van slikproblemen hangt af van de oorzaak ervan. Zo kunnen slikstoornissen die ontstaan na een trombose of CVA zich geheel of gedeeltelijk herstellen. In OC Cirkant zien we voornamelijk mensen waarbij het probleem blijvend is en vaak geleidelijk aan verergert. Een goede opvolging is essentieel.”
BLIXEN
“Sommige bewoners hebben nood aan aangepaste voeding. We bekijken voor elke voedingscomponent afzonderlijk hoe de bewoner die mag krijgen. De mate waarin de bewoner kan kauwen is daarbij essentieel. Zo zal vlees vaak in stukjes gesneden, vermalen of geblixt worden. Meer dan vroeger letten we daarbij op de smaak. Sommige etenswaren verliezen hun smaak wanneer ze gemixt worden, anderen worden snel overheersend. Ook worden dranken vaak ingedikt voor mensen met slikproblemen.”
BUIGBAAR BESTEK
“Onderzoek heeft aangetoond dat iemand die zelfstandig eet zich minder snel zal verslikken dan iemand aan wie eten ingegeven wordt. Door te zorgen voor aangepast voedingsmateriaal, zoals buigbaar bestek of borden met een opstaande rand, wordt zelfstandig eten makkelijker. Er zijn natuurlijk ook mensen die aangewezen zijn op hulp. De gepaste begeleiding zorgt ervoor dat ook zij kunnen genieten van een lekkere maaltijd. We doen er alles aan om de eet- en drinkmomenten van onze bewoners zo aangenaam mogelijk te maken.”
RECHTOP ZITTEN
“Of mensen nu zelfstandig of met hulp eten, er zijn een aantal vaste aandachtspunten om ervoor te zorgen dat de maaltijd zo goed mogelijk kan verlopen. Zo is een goede, rechte of zelfs licht voorovergebogen houding tijdens de maaltijd essentieel. Ook is het belangrijk dat mensen gedurende minstens een kwartier na de maaltijd rechtop blijven zitten. Dat zorgt ervoor dat ze zich minder snel zullen verslikken in eventueel achtergebleven voedsel. De meeste van onze bewoners eten ook onder toezicht. Mensen met een ernstige mentale beperking hebben vaak een verminderde of afwezige hoestreflex wanneer ze zich verslikken, waardoor ze meer risico lopen op luchtweginfecties of zelfs verstikking. De rol van de begeleider bestaat erin waakzaam te zijn voor signalen zoals tranende ogen, niezen of hoesten na de maaltijd. Ook kan verbale aansturing helpen om bijvoorbeeld gulzigheid af te remmen.”
OOGCONTACT
“Een rustige, prikkelarme omgeving verkleint de kans op slikincidenten. Sommige bewoners eten daarom op hun kamer, anderen eten in de leefgroep. In beide gevallen proberen we zo veel mogelijk externe prikkels weg te nemen. De radio gaat uit, niemand loopt nog binnen of buiten en begeleiders knopen geen grote gesprekken aan met elkaar of met de bewoners. Of maaltijden bij ons dan geen sociaal gebeuren zijn? Mensen denken dat vaak omdat ze sociaal associëren met praten. Bij onze bewoners, die vaak vooral non-verbaal communiceren, ligt dat anders. Het maaltijdmoment is voor bewoners die aangewezen zijn op hulp een intens moment tussen begeleider en bewoner. Er is tijd en ruimte voor fysieke nabijheid, oogcontact en lichaamstaal. Bij het grootste deel van onze bewoners is eten dan ook een van de belangrijkste momenten van de dag.”
+ Wie is Mieke Lermytte?
- Mieke is 39 jaar.
- Ze begon 15 jaar geleden haar carrière als logopediste bij OC Cirkant.
- Ze woont in Ettelgem bij Oudenburg samen met haar man en 2 kinderen.
- Het liefst eet Mieke allerlei soorten pasta’s.