Door de kwaliteitsvollere zorg en de medische vooruitgang stijgt de levensverwachting van onze bewoners. We vinden het in OC Cirkant dan ook belangrijk om ook verder in te zetten op onze expertise rond ouder wordende bewoners.
DE LEVENSDOOS
In één van de vormingen die we volgden, kwam het belang van de levensdoos terug naar boven. Heel wat jaren terug werden deze levensdozen reeds ingevoerd op de leefgroepen. Vanuit de werkgroep ‘ouder wordende bewoners’ vonden we het belangrijk om hiermee terug aan de slag te gaan.
Uit de bevraging van alle leefgroepen bleek dat slechts enkele leefgroepen nog de levensdoos gebruiken. Bij de meeste leefgroepen staat deze doos wel nog in de kast en worden hier verjaardagskaartjes, postkaartjes … in weggestopt, maar meer gebeurt er meestal niet met de doos.
Nochtans is iedereen er wel van overtuigd dat het belangrijk is om informatie vanuit het verleden te bewaren. Bij ouder wordende bewoners, al dan niet met dementie, kan het samen ophalen van herinneringen zinvol zijn.
EEN VOLLEDIG BEELD
We zagen het echter ruimer dan het samen kunnen ophalen van herinneringen. We willen eigenlijk een vollediger beeld van de bewoner met al zijn kleine kantjes … om onze zorg nog beter af te kunnen stemmen. Dit voor alle bewoners, dus zowel voor jong als oud, voor de verbaal sterke als de belevingsgerichte bewoners …
Het gaat om de kleine details die het verschil soms kunnen maken in de begeleiding … weten dat de ene bewoner altijd weent als hij een bepaald liedje hoort, weten dat hij heel graag in bad zit met heel veel schuim, weten dat de andere bewoner altijd over hout wil praten omdat timmerman het beroep was van de vader, weten met welke broer er een goede band is, weten dat hij thuis een koosnaampje heeft …
Vanuit de werkgroep werd een vragenlijst opgemaakt met alle info die je niet zo gemakkelijk terugvindt in het handelingsplan, maar wel belangrijke informatie is om een bewoner goed te leren kennen. Info die nu soms verloren gaat omdat een bewoner van een andere voorziening komt of verandert van leefgroep of personeel die op pensioen gaat … Info die niet enkel belangrijk is wanneer een bewoner ouder wordt, maar die in het dagdagelijkse handelen een meerwaarde kan betekenen. In de toekomst gaan we hier ook bewuster mee omgaan bij de opname van een nieuwe bewoner.
Deze heel uitgebreide vragenlijst werd al voor enkele bewoners ingevuld, bij sommige schakelden we ook al het netwerk in. De lijst is zeer zinvol, maar dan hebben we natuurlijk ook de praktische kant!
DIGITAAL & OP PAPIER
We zetten volop in op digitalisering, dus het zou niet zo logisch zijn om enkel terug met papieren versies te gaan werken. Bovendien zijn foto’s ook een heel belangrijk onderdeel om de levensgeschiedenis van je bewoner te kennen, om gesprekken aan te gaan, om een glimlach op hun gezicht naar boven te brengen. Vandaar dat we zowel zullen werken met Familienet, als met een doos.
Op Familienet staan reeds heel wat mooie foto’s en kunnen we ook nog aanvullingen doen rond de levensloop, belangrijke personen, hobby’s… Deze info is echter niet zo uitgebreid als de informatie die we nu met de papieren versie hebben verzameld. Deze papieren versie gaat dus in de levensdoos, samen met persoonlijke knuffels, kaartjes, fotoalbums van vroeger … Zo heb je naast de info die vlug toegankelijk zal zijn op de computer ook nog iets wat je bij de hand kan nemen wanneer je bvb. met de bewoner op de kamer zit.
UIT DE STARTBLOKKEN
Dit proces werd nog maar net in gang gezet. We zullen dit stap per stap, bewoner per bewoner, verder uitwerken.
Indien je dit wenst, kan je – als familie of bewindvoerder – op Familienet reeds informatie zelf invullen. Jullie kiezen zelf wat jullie wel of niet belangrijk vinden om toe te voegen. Jullie mogen ook gerust foto’s en info aan ons doorgeven die wij dan in Familienet toevoegen. Indien jullie graag ook de vragenlijst eens bekijken en/of invullen, geef ons zeker een seintje.
>> Meer weten? Neem gerust contact op met de collega’s van de sociale dienst.