Wanneer je de klaslokalen bekijkt van diverse zorgopleidingen, dan zie je al meteen dat de zorg in hoofdzaak een vrouwending blijft. En ook bij Cirkant zijn de mannen, met 15% van de collega’s, sterk onderbevolkt. Maar het taboe rond mannen in de zorg, vanwaar komt dat en is het terecht? We vroegen het aan 4 mannen. Peter, Mitchell, Keanu en Giovanni helpen ons om mannen in de zorg beter te begrijpen.
Hoe zijn jullie in de zorg terecht gekomen? Was dit altijd jullie droomberoep?
Als we het zo onder elkaar horen, dan zijn we er allemaal een beetje ingerold. Van de meesten van ons is het geen bewuste keuze geweest, maar zijn we allemaal via een omweg in de zorg terecht gekomen. En dan was het nog niet altijd ‘liefde op het eerste gezicht’. We zijn er allemaal wel een beetje moeten in groeien, maar van zodra je doorhebt wat je kunt betekenen in het leven van de bewoners, dan ben je verkocht natuurlijk.
Merken jullie zelf verschillen op de werkvloer tussen vrouwen en mannen?
Persoonlijkheid speelt uiteraard nog meer een rol dan gender. Maar er zijn toch wel wat verschillen. Maar die zijn vergelijkbaar met die in de gewone, dagdagelijkse maatschappij, zeker?!?
Zo zijn mannen vaak rationeler, terwijl vrouwen vaker hun emoties laten spreken. Dat moederhart, dat is toch minder sterk aanwezig bij ons. Dat is voor alle duidelijkheid niet altijd slecht hé. Het is gewoon anders en soms wel wat aanpassen uiteraard.
Naar ons gevoel zullen mannen ook wat vaker relativeren, terwijl vrouwen wat meer analyseren. Opnieuw, ook hier telt: dat heeft zijn voor- en zijn nadelen.
Vinden jullie het zelf plezant om als man tussen zo veel dames te werken?
De dames zorgen goed voor ons en wij ook goed voor hen 😉😉. Nu, het is toch wel leuk om met meerdere mannen op de dienst te werken. Je kunt toch altijd nog wat meer zeveren met een man. Met vrouwen ben je, als man, toch altijd iets voorzichter.
Maar dat neemt niet weg dat we ook al veel geleerd hebben van de dames. Er zijn nu eenmaal zaken waar ze beter in zijn en dat krijgen we dan ook mee. Ze stimuleren ons tot verfijning. Denk maar aan de kledij van de bewoners, een vleugje parfum, alles netjes opvouwen, de decoratie in de leefgroep … dat zijn zaken waar we toch meer op letten dankzij de dames.
Is het makkelijker om als man in de zorg te werken dan als vrouw?
Je mag niet onderschatten wat in de zorg werken doet met je sociaal leven. Wij werken in shiften en moeten vaak de weekends werken. Dan wordt het moeilijk om af te spreken met vrienden en familie of om wekelijks te gaan voetballen, naar de jeugdbeweging te gaan of een andere hobby uit te oefenen.
Maar als vrouw moet dat nog moeilijker zijn, want die staan toch vaak ook nog meer in voor de kinderen en het huishouden. Zonder een goede partner en een sterk netwerk, is in de zorg werken een uitdaging. Zowel voor mannen als voor vrouwen. Gelukkig doen we het met hart en ziel.
Hebben jullie soms te kampen met vooroordelen?
Van andere mannen hoor je toch wel eens dat het ‘normaal’ is dat wij vaker meehelpen in het huishouden en een soort ‘nieuwe man’ zijn, omdat we het gewend zijn van op het werk. Maar dat is uiteraard onzin. Je staat er als gezin immers samen voor en iedereen kan leren de ramen poetsen hoor. Of je nu in de bouw staat of in de zorg.
Maar goed, vooroordelen zijn er overal en altijd, nietwaar. Men denkt soms ook dat alle vrouwen op Kobalt sterk en gespierd moeten zijn, maar dat hoeft helemaal niet. Dus ja, als je iets niet kent dan heb je er altijd wel een beeld bij. En dat klopt daarom niet altijd, nietwaar.
Zou je een job in de zorg aanraden aan andere mannen?
Ja. Eigenlijk wel. Het is fijn om te weten dat je op deze manier een bijdrage levert aan de maatschappij. Daarnaast wordt er hier ook echt geluisterd naar het personeel en hebben we het gevoel dat we belangrijk zijn in het geheel. En dan maakt het niet uit of je man of vrouw bent. Je trekt aan hetzelfde zeil en wil er samen het beste van maken voor de bewoners.
Zijn er dingen die jullie missen als mannen in de zorg?
Wat we soms missen, is om eens een pint te gaan drinken met de mannelijke collega’s, of om eens samen naar het WK te kijken bijvoorbeeld. Dat zijn zaken die in, pakweg, een fabriek sneller eens worden georganiseerd. Maar bij ons ligt dat moeilijker door de uren en de verspreiding van de mannelijke collega’s.
Misschien moeten we daar toch nog iets aan doen. Een mannenclub in Cirkant …